Welkom bij Airborne Museum 'Hartenstein'

Header 04 Header 05 Header 10 Header 11

Luchtmobiele Brigade en Airborne Museum maken tentoonstelling over de rode baret, het symbool voor luchtlandingstroepen
vrijdag 24 februari 2017

11 Luchtmobiele Brigade en het Airborne Museum Hartenstein gaan dit jaar nauw samenwerken. De samenwerking is vastgelegd in een convenant, dat dinsdag 7 maart in het Airborne Museum is ondertekend. Aanleiding is het 25-jarig bestaan van de brigade.

Ondertekening convenant
Brigadegeneraal Kees Matthijssen, commandant 11 Luchtmobiele Brigade, en Sarah Thurlings, directeur van het Airborne Museum Hartenstein, ondertekenden op 7 maart in het museum dit samenwerkingsconvenant.

De rode baret
In 1942 werd de rode baret officieel het hoofddeksel van de Britse luchtlandingstroepen. Sindsdien is de rode baret het internationale symbool van luchtlandings- en parachutisteneenheden dat staat voor doorzettings- en incasseringsvermogen, teamgeest, durf en zelfvertrouwen. De militairen van 11 Luchtmobiele Brigade zijn te herkennen aan deze rode baret.

Tentoonstelling
In september opent in het Airborne Museum, in samenwerking met 11 Luchtmobiele Brigade, een tentoonstelling over de rode baret. Aanleiding is het 25-jarig bestaan van de brigade én het 75-jarig bestaan van de rode baret. Generaal Matthijssen: “De Luchtmobiele Brigade staat al 25 jaar klaar voor Nederland, op elk moment en voor elke missie. Dat deden we de afgelopen 25 jaar, dat doen we nu en dat zullen we in de toekomst ook doen. Daar zijn we trots op en dat willen we laten zien.” In de expositie vertellen militairen op indringende en persoonlijke wijze over bijzondere momenten die zij meemaakten tijdens missies en wat het voor hen betekent om de rode baret te dragen. De identiteit van 75 jaar rode baret wordt in deze tentoonstelling belicht.

Beëdigingen

Een andere activiteit die voortvloeit uit de samenwerking is dat de beëdigingen van militairen van 11 Luchtmobiele Brigade dit jaar zullen plaatsvinden voor het Airborne Museum, het hoofdkwartier van de Britse luchtlandingsdivisie in 1944. De militairen leggen hun eed van trouw af op historische grond.

Foto: Luchtmobiele Brigade

Nieuwe Zondagen